Blogging

Η offline ζωή μου

Το ήξερα ότι υπήρχε. Την έζησα εξάλλου για αρκετά χρόνια. Αρκούσαν όμως μερικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η εξάρτηση από αυτά μου για να την ξεχάσω. Να χάσω τις λεπτομέρειες της. Να σταματήσω να την απολαμβάνω, να την γεύομαι, να την μυρίζω.

Να ζω ελεύθερα!

freedom
Ακόμα και αν την γράψεις λάθος, εξακολουθείς να την λες «ελευθερία»

Οι στιγμές στην παιδική χαρά είναι φανταστικές! Μπορεί να παλεύω μέσα μου ώστε να μην ανεβάσω φωτογραφίες, αλλά το αντιμετωπίζω τρέχοντας πίσω από την Δώρα για να φωτογραφίσω για χιλιοστή φορά την κάθοδο από την τσουλήθρα!

Σταμάτησα να κοιτάω συνέχεια το κινητό μου! Όσο και να προσπαθούσα να μην το κάνω κάθε φορά που ανέβαζα κάτι ήθελα να μπαίνω κάθε λίγο να βλέπω «πόσο επιβεβαίωση» είχα λάβει!

Μετά από χρόνια συνάντησα μια συμμαθήτρια μου. Έμεινα πραγματικά αφοσιωμένη στις συζητήσεις μας, χωρίς να ψάχνω μανιωδώς κάτι να φωτογραφίσω για να ανεβάσω!

Από την άλλη, όταν αγόρασα καινούριες γαλότσες το βρήκα εξαιρετική ευκαιρία για να τα βγάλω φωτογραφία. Να που τελικά όταν φεύγεις από το «πρέπει να ανεβάσω κάτι», βρίσκεις πολύ ενδιαφέροντα θέματα (για τα δικά σου μάτια και μόνο!) να φωτογραφίσεις!

Ωραία η δικτύωση, δεν μπορώ να το αρνηθώ.

Αλλά είναι πιο ωραίο να πίνεις καφέ με έναν πραγματικό άνθρωπο δίπλα σου.

Να ακουμπάς τα πόδια σου στο δικό του τραπεζάκι και να πηγαίνεις να βάζεις μόνος σου νερό στην δική του βρύση!

26 σκέψεις σχετικά με το “Η offline ζωή μου

 1. Πολύ σημαντική ανάρτηση. Μου αρέσει γιατί λέει την αλήθεια. Πόσος κόσμος το ζει αυτό έτσι όπως το περιγράφεις – και σε ακόμη πιο έντονο βαθμό αρκετοί – και δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι του συμβαίνει. Νιώθουν γεμάτοι αυτοπεποίθηση, αλλά είναι κενή αυτοπεποίθηση στηριγμένη ολόκληρη σε likes, σχόλια θαυμασμού και μπράβο. Ξέρεις γιατί; Γιατί πολλές φορές αυτό έκαναν και οι γονείς τους μαζί τους, όταν ήταν παιδιά. Και πήραν το μήνυμα ότι τους χρειάζεται συνέχεια να τονίζουν τα επιτεύγματά τους ή αυτά των παιδιών τους, προκειμένου να πάρουν την αποδοχή και το θαυμασμό των άλλων και να αποκτούν αυτοαξία που μόνοι τους δεν μπορούν να αποδώσουν στον εαυτό τους. Τα παιδιά πρέπει να τα στηρίζουμε, πρέπει να τους λέμε ότι κάτι το κάνουν καλά, αλλά πρέπει να σταματάμε πριν να τους δημιουργηθεί αυτή η ανάγκη συνεχούς αναζήτησης της επιβεβαίωσης των άλλων. Έκανες το καλύτερο δώρο στις κόρες σου! Μακάρι να το καταλάβαιναν τόσοι άλλοι αυτό μια μέρα. Είναι τόσο έντονο, συμβαίνει σε τόσο ικανούς ανθρώπους που δεν το έχουν καθόλου ανάγκη όλο αυτό και είναι απλά ένα τεράστιο κρίμα, γιατί και οι επόμενες γενιές θα βγουν το ίδιο αδύναμες και χωρίς αυτοπεποίθηση, όπως βγήκε και η δική μας γενιά. Δεν μπορώ παρά να επικροτήσω την προσπάθειά σου και να εκδηλώσω το θαυμασμό μου για μια τόσο ειλικρινή ανάρτηση. Μακάρι αυτή η ανάρτηση να αποτελέσει έμπνευση και οδηγός για όλους μας!

  Μου αρέσει!

  1. Ελίνα, αλοίμονο αν με θαυμάζεις για αυτή την ανάρτηση. Δεν είναι άξια θαυμασμού η αυτογνωσία. Απλώς απαραίτητη. Την ειλικρίνεια στο blog έχω αποφασίσει απο καιρό να την έχω. Δεν μπορώ να βλέπω αναρτήσεις που απέχουν τρομερά από την πραγματικότητα!

   Μου αρέσει!

   1. Mάρθα, ξέρεις πόσο θάρρος θέλει η αυτογνωσία;
    Αν ήταν εύκολο, όλοι θα την είχαν κατακτήσει.
    Θα με ξαναφήσεις να σου εκδηλώσω θαυμασμό, να σου πω μπράβο και να ευχηθώ σε όλους μας να έχουμε δύναμη να κοιτάμε μέσα μας.

    Μου αρέσει!

 2. Έτσι ακριβώς Μάρθα μου!
  αλλά πολλές φορές τη πατάμε… κι όταν τη μια μέρα ψάχνεις μανιωδώς κάτι «ενδιαφέρον» να ανεβάσεις την άλλη μέρα θα θες να ψάξεις πιο πολλά… κ πιο πολλά… κ πάει λέγοντας…

  Μου αρέσει!

  1. Έτσι είναι. Και τελικά καμιά φορά το να ψάχνεις δεν έχει και τα αποτελέσματα που θες. Να σκεφτείς έχω την εντύπωση ότι τώρα που δεν ψάχνομαι συνεχώς βρίσκω τελικά πολύ πιο ενδιαφέρουσες και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες!

   Μου αρέσει!

 3. Μάρθα μου, η αλήθεια είναι ότι όλα χρειάζονται ένα μέτρο και εγώ όταν ξεκίνησα να ασχολούμε με τα social, κάπου αισθάνθηκα ότι έχασα τον έλεγχο. Άλλωστε είναι πολύ εύκολο να γίνει στις μέρες μας. Σημασία έχει να το καταλάβεις, όπως και έκανες. Είμαι της άποψης ότι τίποτα δν είναι κακό από μόνο του. Εμείς και μόνο είμαστε υπεύθυνοι για την χρήση τους!

  Μου αρέσει!

     1. Δεν ξέρω να σου πω. Δε μου έχει τύχει. Αυτό που μου έχει τύχει είναι να βλέπεις ανθρώπους που εκφράζουν απόψεις για θέμα που υποτίθεται πως δεν τους έχει αγγίξει ποτέ και τελικά τους έχει αγγίξει αλλά ντρέπονται να το πούνε ή δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι τους αφορά. Γιατί δε ζούμε όλοι ακριβώς τα ίδια και πολλές φορές είναι λίγο δύσκολο να κάνεις το συσχετισμό ανάμεσα σε μια κατάσταση που έζησες εσύ και ένας άλλος και να δεις ότι τελικά ήταν το ίδιο πράγμα. Αυτό που κρατάω πάντα μέσα στο μυαλό μου είναι κάτι που μου είπαν και με τα χρόνια βλέπω ότι είναι απολύτως σωστό: Bλέπεις στους άλλους τα δικά σου ελαττώματα. Αυτά που δε θέλεις να δεις σε εσένα. Οπότε, για να κριτικάρεις κάτι νομίζω πως είτε θα πρέπει να το έχεις ζήσει και να είσαι σε φάση που το ξεπέρασες ή το ξεπερνάς (άρα μπορείς να το μεταφέρεις σαν γνώση και στους άλλους) ή να το ζεις τη στιγμή που το κριτικάρεις και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει. Μπορεί ένας να μην αυτοπροβάλλεται στα social media και να τον ενοχλούν οι άλλοι που το κάνουν. Αν έχει όμως πολύ κουράγιο και δει πραγματικά μέσα του, μπορεί να ανακαλύψει ότι και ο ίδιος αυτοπροβάλλεται σε άλλα κομμάτια της ζωής του. Καταλαβαίνεις τι θάρρος θέλουν όλα αυτά για να τα δει κάποιος; Πολύ λίγοι φτάνουν εκεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ πάντως κάθε φορά που κριτικάρω κάτι που μου φαίνεται ότι δεν το έχω ζήσει προσωπικά, μετά ανοίγω κεραίες και προσπαθώ να καταλάβω γιατί το κριτίκαρα. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει πως όλα πάνω-κάτω τα έχω ζήσει. Θέλει όμως γερά κότσια όλη αυτή η διαδικασία. Αφού την ξεκίνησες είσαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι.

      Μου αρέσει!

 4. Αποτοξίνωση τώρα! Τελικά όλα στο μυαλό μας είναι. Πόσες πια φώτος του παιδιού να έχεις για κάθε μέρα; Μήπως τελικά το κοιτάς πιο πολύ πίσω από τον φακό παρά στην πραγματικότητα; Το πέρασα κι εγώ παλιότερα και αποφάσισα ότι προτιμώ την εικόνα του παιδιού χωρίς φίλτρο! Δες το αλλιώς! Φιλάκια!

  Μου αρέσει!

 5. Καταρχάς να σου πω πως νομίζω πως είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Παρακολουθώ καιρό τώρα την «πάλη» σου με όλο αυτό, την ευχαρίστηση που αντλεις αλλά και τις φοβίες και τις ενοχές και πραγματικά δεν έχεις λογο. Είμαι σίγουρη πως βγάζεις καθημερινά άπειρες φωτογραφίες της Δωρας, όπως εγώ του μαϊμουδιου, ωστόσο τόσο καιρό που σε γνωρίζω ανεβάζεις περίπου μια καθημερινά. Που το λάθος και το τραγικό; Εφόσον έχεις επιλέξει να δείχνεις το πρόσωπο της Δωρας, το κάνεις νε φειδώ και πάντα με όμορφο τρόπο που για κανεναν λόγο δεν θα της δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον απο την «έκθεση» Ότι και να κάνεις, όπως και αν το κάνεις, μα σε μοναστήρι να κλείστεις πάντα θα βρεθεί κάποιος να κρίνει. Εσένα να μην σε αφορά. Όσον αφορά τώρα τα όρια στον εθισμό μας στο ίντερνετ, εκεί πρέπει να μπουν αλλιώς- όπως λέει και η Ασπασία είναι μια μαύρη τρύπα που σε ρουφάει. Πχ εγώ μπαίνω το πρωί που ο Δημήτρης – Γεράσιμος βλέπει τον Τζεικ τον Πειρατή, μετά το μεσημέρι μόνο αν κοιμηθεί και φυσικά το βράδυ που τπν βάζω για ύπνο και ο άντρας μου δουλεύει έτσι είμαι μόνη μου στο σπίτι. Ποτέ όταν είμαστε μαζί, ποτέ σε βόλτες και καφέδες. Το διαδίκτυο και όλη αυτή η επικοινωνία μόνο καλά έχει να σου προσφέρει αν την χειρίζεσαι σωστά. Τα έχουμε βάλει με αυτό όταν γύρω μας υπάρχουν πολύ πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Μην σκας για κανέναν και τίποτα. Τα φιλιά μου γλυκιά μανούλα 💜

  Μου αρέσει!

 6. πόσο αληθινή είναι η ανάρτησή σου…ειλικρινά κάποιες ώρες της ημέρας ξέρεις τι κάνω; Κλείνω το ιντερνετ από το κινητό μου, θέλω να είναι δικές μου, δεν μπορώ να μη κοιτάξω το κινητό όταν το ακούω να λαμβάνει ειδοποιήσεις…συνεπώς αφού δεν μπορώ να το κάνω είπα πως μέσα στην ημέρα θα κλείνω το ίντερνετ για κάποιες ώρες και το βράδυ όταν κοιμάται και η μικρή θα καθίσω να δω με την ησυχία μου ή το μεσημέρι. Επειδή ξεκίνησα εντατικά την δικτύωση με το blog που δεν το έχω πάνω από 6 μήνες…είδα άρχισε και η εξάρτηση. Όσο είναι νωρίς βάζω τα όρια. Ειλικρινά όταν έχω κλειστό το ίντερνετ στο κινητό είμαι ήρεμη…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s